27 Ocak 2021 Çarşamba

Kızılay ve Hilal-i Ahmer

1867 yılında Paris'te açılan sağlık sergisi münasebetiyle milletlerarası bir Kızılhaç Sıhhiye Konferansı toplandı. Osmanlı Hükümeti bu konferansa Mekteb-i Tıbbiye Tatbikat Muallimi Miralay Dr. Abdullah Beyi göndermişti. Dr. Abdullah Bey, konferans dönüşü Cenevre Mukavelenamesinin Türkiye tarafından da tatbik edilmesini istedi. İşte Kızılay ve Hilal-i Ahmer burada kuruldu. Bu girişimler sonucu Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa'nın emirleriyle ve Tıbbiye Nazırı Marko Paşa ile Kırımlı Dr. Aziz Bey'in teşebbüsleriyle 66 azadan oluşan Mecruhin ve Marday-ı Askeriye İmdat ve Muavenet Cemiyeti (Asker, Hasta ve Yaralılara İmdat ve Yardım Derneği) 'ni 11 Haziran 1868 yılında kurdular. Böylece geçici başkanlığa Marko Paşa'nın, Genel Sekreterliğine Dr. Abdullah Bey'in getirildiği Kızılay'ın kuruluşu tamamlanmış oldu.



OSMANLI HİLAL-İ AHMER CEMİYETİ'NE DÖNÜŞÜM

1877-1878 yıllarında Osmanlı Rus Savaşının başlaması ile birlikte, Uluslararası Kızılhaç Örgütü Osmanlı askerlerine yardım etmek istemesine rağmen, karşılarında diyalog kuracak bir kurum bulamıyorlardı. Düşman tarafların Kızılhaç Örgütlerinin başarılı çalışmaları ve Osmanlı yaralı askerlerin içinde bulundukları zor durum, kurulmuş olan Cemiyeti tekrar akıllara getirdi. Sadrazam Mütercim Mehmet Rüştü Paşa'nın emri ile 13 Temmuz 1876'da bir toplantı yapılmasına karar verildi. Marko Paşa'nın başkanlığını yaptığı toplantı gündeminin önemli maddeleri şunlardır:

1- Cenevre Sözleşmesinin incelenmesi

2- Kullanılacak simge

3- Cemiyetin tüzüğü

4- Yardım toplama şekilleri

5- Yönetim Kurulunun oluşması

Toplantıda simge olarak haç yerine hilal'in kullanılması benimsendi. Bu durum Cenevre ve diğer Kızılhaç Örgütlerine bildirildi. İstanbul'da alınan bu karar Cenevre Sözleşmesini imzalayan devlet Kızılhaç Örgütlerince kabul edilince 14 Nisan 1877'de Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti resmen kurulmuş oldu.
Wardom forumlarında yer alan hilal-i ahmerden kızılaya konusunun devamını sitede okuyabilirsiniz. Osmanlının yüz akı olan ve halen gümüzde devam eden Kızılayın kuruluşu ve yaşadıkları devam ediyor... Padişahın özel ilgi ve himayesini kazanan cemiyetin, kurulduğu yıllarda 93 harbi adı verilen Osmanlı Rus Savaşı devam ediyordu. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında yardım toplamaya başlayan cemiyet 72.000 altın biriktirmeyi başarmıştı. Kuzey Afrika ve Hindistan Müslümanlarının yanı sıra çeşitli Kızılhaç Örgütlerinden de yardım almıştı. Toplanan bu yardımlarla ordunun ilaç ihtiyacı karşılanırken 9 tane gezici hastane ve 4 tane ambulans alındı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder